Turbózd fel a jobb agyféltekéd!

Agyféltekék alatt az emberi nagyagy – egymással szimmetrikus – jobb és bal felét értjük. Az agyféltekéken lebenyeket különböztetnek meg, amelyek arról a koponyacsontróll kapják a nevüket, amely alatt elhelyezkednek. Az agy jobb féltekéje irányítja a test bal oldalát, a bal pedig a test jobb oldalát. A két agyfélteke nem azonos módon működik.

A bal agyfélteke felelős a beszélt és az írott nyelv, a logika, a számolási képességekért és az elvont, tudományos fogalmakért. A jobb félteke felelős a mintázatok és formák felismeréséért, az arcvonásokra való emlékezésért, a művészetek értékeléséért, a humorért, a zenéért, a táncért, a képzelőerőért és a téri képességekért, az érzelmekért.

Melyik agyféltekéd erősebb? A jobb agyféltekéd a színeket érzékeli, a bal felelős az olvasásért.

[singlepic id=35 w=320 h=240 float=]

 

Azt mondják, hogy a XXI. század a nők százada lesz, mert ők azok, akik érzelmesebbek, empátiára könnyebben hajlamosak. És ebben a században az ember kerül a középpontba, így pedig ezekre a képességekre nagy szükség lesz. Vagyis elérkezett az ideje a kreativitásnak és az együttérzésnek. Letűnőben van az elméleti tudáshalmozók ideje.

Egy másik módon is megnézheted, melyik az erősebb féltekéd. Lehet, hogy ismerős ez a kép? Merre forog a nő? Ha jobbra, akkor Neked a jobb agyféltekéd erősebb. Ha balra, akkor a bal. Ha meg tudod fordítani, és mindkét irányba forog, akkor mindkét agyféltekédet egyformán használod. Kattints a képre!

[singlepic id=33 w=320 h=240 float=]

http://index.hu/tech/hoax/2007/10/10/jobbos_vagy_balos_az_agya/

Fiúk, lányok

Hogy miért mondtam most ezt el Neked? Azért mert azzal a gyakorlattal, azzal a tudással, amit én mutatok Neked, éppen a jobb agyféltekédet fogjuk edzeni. Jöhetnek fiúk és lányok, mert ez nemtől független, ez mindkét nem megtanulhatja.

Az eredményes gondolkozáshoz és a teljes értékű megoldásokhoz, az egész agyra szükség van. A nyugati kultúra erősen a logika, az elemzés, az információfeldolgozás egymás utáni, módjára épít. Szavak, mondatok, számok, vagyis a verbalitás a legfőbb alapja. A keleti kultúra sokkal vizuálisabbak, képeket, szimbólumokat használnak.

[singlepic id=32 w=320 h=240 float=]

 

Az oktatási rendszer egyoldalúan a bal agyfélteke funkciókra támaszkodik, a jobb agyfélteke funkciókhoz köthető tantárgyak az iskolai bizonyítvány alján kapnak helyet. Ezeket nevezik készségtantárgyaknak, ezekre legyintenek sokan, hogy nem baj, ha ez nem megy olyan jól egy gyereknek…. A bal agyféltekés, relatív tantárgyak a logikus gondolkodásra és pontosságra fókuszálnak. A jobb agyféltekés tantárgyak, a másik véglet, az esztétikára, érzésekre, és kreativitásra összpontosítanakAzzal hogyha valaki úgy gondolkodik, hogy csak az elméleti tudás a fontos, sajnos az emberi gondolkodás egy hatalmas részét másodlagossá nyilvánítja.

Mivel agyunk keresztezett működésű, ezért, ha jobb kezes vagy, akkor a bal agyféltekédet használod nagyobb arányban, ha bal kezes vagy, akkor fordítva: a jobb agyféltekéd a dominánsabb.

Ezen lehet változtatni, vagyis aktívabbá lehet tenni a jobb agyféltekédet is, de attól még maradsz ugyanúgy jobb, vagy bal kezes, mint korábban.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük