Tattoo

Az emberi együttélés két alapszabálya: hasonlítani és különbözni.

Manapság a tetoválás ismét/még mindig virágkorát éli. Divatok jönnek és mennek, a tetoválásban is beszélhetünk divatirányzatokról. Éppen az ilyen trendek hatására született tetoválásoktól szeretne néhány év múlva viselője megszabadulni. Eltüntetése nem kevés fáradsággal jár. Benned is felmerült már a gondolata egy tetoválás elkészíttetésének? Most itt az alkalom arra, hogy kitaláld.

[singlepic id=8 w=320 h=240 float=]

 

Kivel tetováltassak?

Fontos, hogy tetováló szalonba menj, ahol szakszerűen és az alapvető higiéniai előírások betartásával készülnek a tettoo-k. A másik nagyon fontos szempont, hogy a tetováló milyen referenciákkal rendelkezik (persze mindenki kezdi valahogy). A kezdőtől is kérhetsz grafikákat, rajzokat. Ne engedj az olcsó csábításnak, hogy majd  szomszéd Józsi, kivarrja, mert olyan jó tud rajzolni mangákat… 🙂

Hasonlítani és különbözni

Temetkezések feltárásain kerültek elő olyan leletek, amelyek azt igazolják, hogy a tetoválást, a testfestést és a bőrfelszíni bemetszéseket (hegtetoválás) már az ősi időkben is alkalmazták. Ez elsősorban azért történt, hogy a törzsi hovatartozást jelezzék az emberek. A tetoválások azonban betölthették egy isten iránti hűségüket, vagy a gonosz elleni védekezés szerepét is.

[singlepic id=9 w=320 h=240 float=]

http://users2.ml.mindenkilapja.hu/users/yakusa-tattoo/icons/l14254135.jpg 

A test díszítésének akár hennával, akár festékkel, akár hegtetoválással történik, lehet amulett szerepe, ám a maorik mokójának (személyigazolvány: rangot, férfiasságot, harciasságot jelöl), vagy a polinéziaiak testjeleinek mélyebb jelentőséget tulajdonítanak. A tetoválást a keresztény hittérítők elítélték, az iszlám tiltja, a muszlim világban mégis gyakori jelenség, főként a nők körében. A tetovált minták gyakran a ruházaton is megjelentek.

[singlepic id=10 w=320 h=240 float=]

http://www.tetovalas-tortenete.com/2011/12/maori-tetovalasok.hu

A “tetoválás” szó a tahiti “tattau” szóból ered, jelentése: “megjelölni”.  A “mehndi” a hennával való festés művészete.

Európába tengerészek hozták be a tetoválást. A fegyveres erők tetoválásai és a börtöntetoválások is külön területei a testdíszítésnek. Szerepe a hovatartozáshoz kapcsolódik: felsőbb társadalmi rétegek, bűnözők jelezték azt, hogy hova is tartoznak. A motoros bandák tagjai gyakran viselnek tetoválást, amellyel az összetartozást jelzik. Az uralkodó divatirányzatok a személyiség kifejezőeszközei, az egyéniség szimbólumai. Vannak, akik szívesen mutogatják vannak, akik diszkréten rejtegetik az önkifejezés ezen jeleit.

Forrás:

Sheila Paine: Amulettek, Cser Kiadó, Budapest, 2005.;

Mark Hampshire – Kelth Stepenson: Jelek és szimbólumok, Scolar Kiadó, Budapest, 2009.

Losonczi Ágnes: A divat c. írása

Te miért tetováltatnál? Vagy ha már van tetoválásod, különbözni akarsz, vagy egy csoporthoz tartozni?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük