Picasso kalandjai

Ma van Pablo Picasso (1881-1973), halálának 40. évfordulója.

Teljes nevén Pablo Diego José Santiago Francisco de Paula Juan Nepomuceno Crispín Crispiniano de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Ruiz Picasso. A 20. századi avantgárd egyik legjelentősebb festője.

Egyik kedvenc művészem, aki elementáris erővel tudott rajzolni. Nagy lendületes gesztusokkal, gyorsan.

[singlepic id=71 w=320 h=240 float=]

 

Nézd meg a fényrajzait!

[singlepic id=70 w=320 h=240 float=]

http://canadahun.com/forum/showthread.php?15877-gyerty%C3%A1k-f%C3%A9nyek/page10

Legismertebb műve talán, a Guernica, amit még a történelem tanárok is megmutatnak a gyerekeknek, mikor a spanyol polgárháború témakörhöz érnek, és Guernica bombázása szóba kerül. Korábban élőben is sikerült megnéznem a festményt Madridban a Zsófia Királyné Múzeumban.  7,7 méter hosszú, és 3,5 méter magas kép, a fekete és szürke árnyalatait használta Picasso a képen, így látványa még döbbenetesebb.

[singlepic id=69 w=320 h=240 float=]

 

Márciusban voltam a Stedelijk Museum Amsterdam-ban, ami a modern művészeteket mutatja be, többek között Picasso munkáit is. Ott találtam ezt a plakátot, ami Picasso egyik kiállítását reklámozta abban az időben. Számomra nem derült ki, hogy melyik évben volt, mert ez nem szerepel a plakáton, de az biztos, hogy június 1-jén volt a megnyitója.

[singlepic id=68 w=320 h=240 float=]

 

Egy szakember számára fontos az a kutatói felismerés, hogy a vizuális képességek fejlesztésébe minden gyereket be kell vonni. Nem szabad korán szelektálni, kiválasztani, mert csak a kamaszkor végére derül ki, hogy géniusszal van-e dolgunk. Bizonyos jelekből sejthetjük, hogy ügyes a gyerek, érdeklődik, türelmes, valami van. Három igazán érdekes példát szoktak erre említeni. Három jól ismert zseni példáját: Pablo Picasso, Paul Klee és Vincent Van Gogh. Nekik maradtak fent kisgyermekkorai rajzaik, amit ma múzeumok őriznek. Ők is úgyanúgy rajzoltak kisgyermek korukban, mint az átlagos óvodás, vagy kisiskolás. Ezért is légy kitartó!

Egy személyes dolog: a lányom születése előtt épp Picasso lányáról olvastam egy cikket, akit úgy hívnak, hogy Maria (Etna) Picasso. Beceneve Maja, az Etnát pedig azért kapta, mert kislány korában nagyon lobbanékony volt, időnként kitört, mint a vulkán. Mivel már eldöntött volt a Maja név, gondoltam az Etnát még hozzáteszem, tetszik, különleges, és hátha művész lesz a lányom… és most 16 évvel később, azon az úton van 🙂

Ajánlom megnézésre a Picasso kalandjai svéd filmet, ha meg akarod ismerni az életszemléletet, ami Picasso életét is végigkísérte. Nem egy életrajzi film, tele van humorral, gegekkel. http://www.port.hu/picasso_kalandjai_picassos_aventyr/pls/w/films.film_page?i_film_id=2010

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük