Levágta saját fülét

Régen és ma is voltak híres emberekkel, vagy “celebekkel” kapcsolatos történetek. Ezek vagy igazak, vagy nem, esetleg egy részük igaz, egy részük kitalált sztori. Közös vonásuk, hogy érdekesek, olykor teljesen hihetetlenek.

Itt van például Vincent van Gogh. Holland festőművész, a posztimpresszionizmus legnagyobb alakja.

Életéről bővebben itt olvashatsz: http://hu.wikipedia.org/wiki/Vincent_van_Gogh

Róla tudjuk, hogy beteg volt, ezért időnként súlyos rohamok jöttek rá, szanatóriumban ápolták. Úgy gondolunk rá, mint aki nagy szegénységben élt és alkotott. Szerelmi afférjai voltak, elég zilált életet élt.

Ismered azt az önarcképét, amin bekötött füllel festette le magát?

[singlepic id=40 w=320 h=240 float=]

Önarckép levágott füllel

Erről a mai napig én a következő mítoszt ismertem: nagy szerelembe esett egy nővel, de a nő nem viszonozta a szerelmét. Hogy van Gogh bebizonyítsa mennyire szereti, levágta a fülét, és elküldte a nőnek. A nő az eset után sem lett belé szerelmes.

Ehhez képest a Wikipédián ezt találod:

Van Gogh-ot Provance-ban (Franciaország) lenyűgözte a természet szépsége, lázasan festett. Magányosnak érezte magát, ezért megkérte Paul Gauguint, hogy látogassa meg. Gauguin 1888. október 23-án érkezett Arles-ba. Eleinte minden rendben volt, közösen dolgoztak, de van Gogh idegei egyre feszültebbek voltak, a megfeszített munka és a nem megfelelő életmód robbanással fenyegetett. Egyre többet veszekedtek, míg 1888. december 23-án az udvaron van Gogh borotvával megtámadta Gauguint, aki elmenekült. Van Gogh ezután hazament, és a borotvával levágta az egyik fülcimpáját. Elmegyógyintézetbe került.

Még néhány festménye a számos alkotása közül:

[singlepic id=42 w=320 h=240 float=]

Íriszek

[singlepic id=43 w=320 h=240 float=]

Búzamező varjakkal

[singlepic id=36 w=320 h=240 float=]

Csillagos éj

[singlepic id=39 w=320 h=240 float=]

Kávéházi terasz

[singlepic id=38 w=320 h=240 float=]

Önarckép

[singlepic id=37 w=320 h=240 float=]

Virágzó mandulafa

Az amszterdami Hermitage múzeumban, ahol most van a van Gogh kiállítás egy ilyen tábla jelzi, hogy merre menj, ha meg akarod a képeit nézni:

[singlepic id=45 w=320 h=240 float=]

 

Mi lenne, ha kiderülne, hogy egyáltalán nem igaz ez a füllevágás? Akkor is ilyen nagy érdeklődés követné munkásságát, ennyien rajonganának festményeiért? Ma mindenesetre tömeg van a kiállításán. Nem tudsz úgy megnézni egy képet sem, hogy valaki be ne libbenne a látóteredbe.

[singlepic id=44 w=320 h=240 float=]

 

Szerinted hogy befolyásolják a szájról-szájra járó történetek a festők életét? Ha valami érdekes történet kapcsolódik a nevéhez egy művésznek, többen érdeklődnek az alkotásai után is?

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük