Kreatív leszel?

Sok kutatás zajlott már a kreativitással kapcsolatban és még biztosan lesznek is vélemények. Jelenleg az látszik legnyilvánvalóbbnak – és a tapasztalataim is ezt mutatják, – hogy nincs különbség a nemek között a kreativitás tekintetében. Egy lány, vagy egy fiú is ugyanúgy lehet kreatív. Ráadásul a kreativitás fejleszthető, tehát az esély mindenki számra adott.

A különbséget inkább abban lehet megtapasztalni, hogy egy lány teljesen máshogy közelít egy probléma megoldásához, mint egy fiú. Az, hogy a fiú és a lány másként old meg egy problémát, más gondolatmenet mentén viszi végig a megoldásig az adott kérdést, vagy egy vizuális problémát, nem hátrány, hanem inkább egy jó dolog.

Éppen ezért is érezheti sok gyerek és fiatal egy olyan oktatási rendszerben rosszul magát, ahol sémák, berögzött minták alapján kell valamit megoldani. Az most még egy másik kérdés is lehet, hogy ez az adott tanár, vagy az adott iskola, vagy az egész iskolarendszer hibája.

Ne add fel, mert ha most nem is vagy még túl kreatív, mindig időben vagy, hogy elkezd ezt fejleszteni!

A lányok és nők a logikát és az empátiát hívják be egy-egy problémamegoldáskor, míg a fiúk, férfiak más úton érnek el a megoldásig. Ők inkább a tárgyi emlékezetükre hagyatkoznak és inkább szabálykövetők.

Korábban egy német tanárnő írt egy blogbejegyzést itt nálunk, ahol hasonló téma volt, éppen a gondolkodás különbözőségéről szólt: http://www.uristenrajzolok.hu/hasznald-a-jobbik-feled/