Hej tulipán, tulipán…

A tavasszal… (igen jól olvastad… 7 fok van ma… khm) nyíló virágunk ez is. A tulipán a liomfélék családjának egy nemzetsége. Mintegy 100 faj és több ezer nemesített fajta tartozik ide.

[singlepic id=55 w=320 h=240 float=]

[singlepic id=67 w=320 h=240 float=]

A tulipán neve a fárszi (perzsa) „toliban” szóból származik, mivel alakja hasonlít az iszlám világban használt fejfedőre, a turbánra.

[singlepic id=54 w=320 h=240 float=]

Régies magyar neve: tulipánt. A tulipán ősi magyar népművészeti jelkép, Lükő Gábor etnográfus és mások (például Varga Géza írástörténész) szerint a legősibb magyar virágmotívum (az olyan kelyhes virágokkal együtt, mint a liliom)

Lükő szerint elképzelhető, hogy a kelyhes virágmotívumokat, így a tulipánt is, Közép – Ázsiából hoztuk magunkkal, tehát keleti örökség.

Nem csak a Magyarországra, de Európa más országaiban is került a tulipán hagymákból. Hollandiában például egész turisztikai iparág szerveződik a tulipán köré.

[singlepic id=59 w=320 h=240 float=]

A legkorábbi ismert tulipán-ábrázolás a Kr. előtti VII. századból való egy dél-kaukázusi szkíta leletből Ziwiyeből. Aranyból készült pecsétnyomón öt vastagodó hasban végződő tulipán van. A tulipán motívum egyesek szerint megtalálható egyes hun leleteken is. Találunk tulipán motívumot fafaragásokon, festett bútorokon, hímzéseken.

Varga Géza írástörténész szerint a tulipán az ősvallás égigérőfa – jelképe, amely nem élethű, hanem jelszerű ábrázolás. E régi emlékek nem a tulipán, hanem az égigérő fával (Tejúttal) azonos Isten jelképes ábrázolását célozták.

A mai divatban szívesen nyúlnak a pályázatok kiírói a nép motívumokból építkező ötletekhez, vagy egyéni tervezők a jól ismert hímzésekhez, melyeknek egyik jellemző eleme a tulipán.  Az ezekben található motívumvilágot gondolják újra, használják fel ruhák, ékszerek elemeiként. Itt van például a matyó hímzés (az UNESCO Kulturális Örökség listáján szerepel), melyet leginkább a naturalisztikus ábrázolás jellemez.

[singlepic id=58 w=320 h=240 float=]

Motívumai között megtalálható a pünkösdi rózsa, a tulipán, a bimbók. Leginkább a piros szín dominál, de megjelenik a lila, sárga, zöld és a kék is.

A másik kedvelt, sokat használt hímzés a kalocsai. Többnyire olyan virágmotívumokat használ, amit a mezőkön található virágok ihlettek: ibolya, csillagvirág, liliom, pillevirág, tulipán, szegfű, harangvirág, margaréta, orgona, fukszia, árvácska, rózsa, rózsabimbó, a híres kalocsai piros paprika, különböző bogyók, nefelejcs és gyöngyvirág. Itt is jellemző a naturalisztikus ábrázolás.

[singlepic id=56 w=320 h=240 float=]

A tulipán főként az öltözködési kiegészítőkön jelenik meg díszítőelemként, vagy ritkábban maga a tárgy a formája a tulipán. Álljon itt néhány megvalósult ötlet ékszereken, sálakon, táskákon.

[singlepic id=62 w=320 h=240 float=]

Psycat bőr karkötője hímezve

[singlepic id=66 w=320 h=240 float=]

A Tűzvarász övcsatjai

[singlepic id=64 w=320 h=240 float=]

Sárközi Judit festett selyemsála

[singlepic id=63 w=320 h=240 float=]

Táska a holland bylin dutch design kivitelezésében

[singlepic id=60 w=320 h=240 float=]

Táska gubolykától

Láttál már tulipán motívumot valamilyen épített környezeti elem részeként, vagy ahol maga a tulipán egy épület? Hol találkoztál már különleges, vagy akár meghökkentő helyen tulipánábrázolással?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük