Használd a jobbik feled!

A mai blogtéma írására Weitz Terézt hívtam meg, aki a jobb agyféltekés tanulás & nyelvtanulás szakértője. Kidolgozta, hogyan lehet rövidebb idő alatt többet megjegyezni, megtanulni. Bő két évtizedes német nyelvtanári, 15 éves nyelvvizsga előkészítő és 20 éves szinkrontolmács tapasztalata alapján kifejlesztette az egyéni nyelvtanítási módszerét és diákjai e módszer szerint tanulnak.

“A fiú és a lány megbeszélték, hogy a nehéz nap után közösen főzik meg a vacsorát. Hamarosan vizsgaidőszak van és jó lenne még előtte lazulni egyet. A fiú vállalta, hogy beszerzi a hozzávalókat. A lány megérkezik. A gyors üdvözlőszavak után neki is látnak. Netti előkészíti a hozzávalókat. Már csak a csirkemell van hátra. Kinyitja a hűtő ajtaját és látja, hogy Gábor elfelejtette megvenni a legfontosabbat. Lassan, komótosan becsukja a hűtőt, kimérten felnéz Gáborra. Szemei villámokat szórnak. Fogai között sziszegve szól: Leugrom a közértbe.

[singlepic id=48 w=320 h=240 float=]

CSAK A BAL

Mi történne, ha Gábornak csak a bal féltekéje működne? Azt értené, hogy Netti elmegy a közértbe. Vásárolnia kell, mert ő elfelejtette a csirkemellet. Ennyi. Minden érthető, és világos.

CSAK A JOBB

Ha Gábornak csak a jobb féltekéje működne, azt jelentené számára, hogy Netti dühös. Valami baj van. Hova megy, minek megy? Nem tudja.

MINDKETTŐ

Mivel mindkét agyféltekéje működött, ezért összetette a jelenetet. Biztosan bocsánatot is kért feledékenységéért, ami persze helyre is billentette a kapcsolatukat. De mi lett volna, ha nem érti Netti arckifejezését, sziszegő hangját?

A BAL AGYFÉLTEKE MELY MEGTEREMTETTE A BŐSÉGET

Társadalmunk eddig határozottan a bal agyféltekét, a bal féltekés tantárgyakat, foglalkozásokat részesítette előnyben. A fejlődés meg is teremtette a bőséget. Minden kapható, mindenféle szolgáltatás elérhető.

[singlepic id=47 w=320 h=240 float=]

 

[singlepic id=46 w=320 h=240 float=]

 

[singlepic id=49 w=320 h=240 float=]

Az új korban , a konceptuális korban viszont már csak az lesz kelendő, ami szép, amit meggyőzően tudnak eladni. Ehhez pedig a jobb féltekére lesz szükség. A dizájn, az empátia és a meggyőző erő elengedhetetlen lesz a fennmaradáshoz.

MIÉRT ÉPÜLT LE A JOBB FÉLTEKE?

Kicsi korban kezdődik. A kisgyermekek 30%-ának mesélnek a szüleik. A diákok nem olvasnak. A TV és a számítógép készen szállítja a képeket. Kreativitásra sincs szükség. Ha valamit nem tudunk, megnézzük a neten. A balról jobbra olvasáskor is a bal félteke dolgozik. Az oktatási rendszerünkben az a diák van piedesztálra emelve, aki jó a reál tárgyakból. Az ének, a rajz, a technika csak tölteléktárgyak. Aki ezekből kiemelkedő, az semmit nem jelent.

AKI ELSŐ LESZ, MINDENT VISZ

Aki felismeri, hogy ideje felébreszteni a jobb féltekét a csipkerózsika álmából, mindent visz. Sikeres lesz az életben, mert kapkodni fognak utána a legkülönbözőbb foglalkozásokban. Igaz, hogy a bal, okos, és mindent megold, mindent tud. A jobb ezzel szemben csak egyet, de az óriási jelentőségű.

MIVEL LEHET FELÉBRESZTENI?

Zenehallgatással, kreatív ötleteléssel. Ám a legegyszerűbb és leghatékonyabb módja a rajzolás. Mert rajzolni nem nehéz ám! Látni nehéz. Ha rajzolni tanulsz, megtanulsz másképp látni. Az élmény csodálatos.”

[singlepic id=50 w=320 h=240 float=]

Ha tetszett a téma, látogass el Weitz Teréz honlapjára: http://www.karrierkod.hu/blog/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük